De prijs van groene stroom

Door: Klaas Rebel

De laatste jaren zien we een positieve ontwikkeling als het gaat om milieubewust gedrag bij mensen. Steeds meer zien we dat er massaal overgestapt wordt naar energieleveranciers die groene stroom leveren, men eet minder vlees en er wordt meer nagedacht over het verminderen van het gebruik van plastic. Hoewel deze ontwikkelingen enorm positief zijn, moeten we onszelf de vraag stellen of de overstap naar groene stroom meer waard is dan de levens van Palestijnse burgers.

Energieleveranciers in Nederland leveren tegenwoordig zonnepanelen aan hun consumenten. Om zonnepanelen zo efficiënt mogelijk te maken worden er vaak omvormers bij aangesloten. Omvormers zijn een belangrijk onderdeel voor zonnepanelen en zorgen ervoor dat de opgewekte stroom bruikbaar is voor huishoudens. Eén van de grootste bedrijven die omvormers produceert is Solar Edge. Solar Edge is een Israëlisch bedrijf dat opereert in de gekoloniseerde gebieden. Het is dan ook onze plicht om dit bedrijf te boycotten!

Een klein onderzoekje leidde al tot resultaat en we zien dat verschillende Nederlandse energieleveranciers producten leveren van Solar Edge. Zo werkt Eneco samen met Zonneplan.nl voor al haar installaties. Zonneplan.nl levert onder andere omvormers van Solar Edge. Ook Essent gebruikt de omvormers van Solar Edge via hun samenwerking met Volta Solar. Verder zijn er diverse installeerbedrijven zoals zonnefabriek.nl en mitchellvandermeij.nl die allen gebruik maken van Solar Edge.

De overstap naar groene energie is een ontwikkeling die wij enorm toejuichen. Echter moet het niet zo zijn dat we hierdoor niet meer nadenken over waar en hoe de onderdelen zijn geproduceerd. Door het aanhoudende geweld en de constante uitbreiding van de gekoloniseerde gebieden van de Israëlische staat is het onze plicht om alle bedrijven die bijdragen aan dit geweld of dit geweld legitimeren te boycotten. Alleen door een complete boycot zal het Israëlisch geweld tegengehouden kunnen worden.

Solar Edge is een voorbeeld van een bedrijf dat dus geboycot dient te worden. Er zijn genoeg alternatieven voor omvormers voor zonnepaneel installaties die de grote energieleveranciers van Nederland kunnen gebruiken. We moeten deze leveranciers dan ook oproepen hun samenwerking met Solar Edge of bedrijven die Solar Edge producten leveren op te zeggen.

Lang leve BDS!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *