Great Return March – Live Blog

 UPDATE 13:40 – Film over Palestijnse journalisten als doelwit van Israëlische agressie

Bekijk hier de video van Mohammed Zaanoun over Palestijnse journalisten als doelwit van Israëlische agressie. Sinds het begin van de Great Return March zijn tientallen journalisten gewond geraakt en twee vermoord. Ahmad Abu Hussein, 24, overleed twee dagen geleden aan verwondingen opgelopen op 13 april. Yaser Murtaja, 30, overleed op 7 april. Beide werden door Israëlische snipers neergeschoten, ondanks (of omdat) dat zij een blauw ‘PRESS’ vest droegen.


 

START LIVEBLOG 27 APRIL 2018 – De vijfde week van de #GreatReturnMarch

Vandaag begint de vijfde week van de Great Return March in Gaza. Palestijnen eisen hun Recht op Terugkeer – om terug te keren naar de huizen en land waarvan hun voorouders verdreven zijn.

Vandaag zijn er door demonstranten zandzakken opgestapeld om zichzelf te beschermen tegen Israëlische snipers. Tegelijkertijd heeft het Israëlische leger luidsprekers opgesteld waaruit klinkt ‘wij zullen jullie niet vermoorden’. Het tegenovergestelde is echter waar, de afgelopen vier weken zijn veertig Palestijnen vermoord en duizenden gewond geraakt.

Twee dagen geleden overleed journalist, fotograaf, video- en radiomaker Ahmad Abu Hussein, 24 jaar jong. Hij overleed aan zijn verwondingen, opgelopen op 13 april, terwijl hij verslag deed van de Great Return March. Abu Hussein is de twee journalist die wordt vermoord, nadat Yaser Murtaja op 7 april werd doodgeschoten door Israëlische snipers.


 

UPDATE 19:15 – Vier Palestijnen vermoord 

Er zijn vandaag nog twee martelaren gevallen. Mohammed Ibrahim Ayyoun, 15, uit Jabalia, in het Noorden van Gaza, en Saad Abdul Majid Abdul-Aal Abu Taha, 29, zijn vermoord door het bezettingsleger. Het totale aantal martelaren komt daarmee op 39 in drie weken.

 


 

UPDATE 17:00 – Namen van de martelaren

Omdat we de martelaren niet alleen moeten herinneren als nummers.

 1. Mohammed Naeem Abu Amr, 27, died on March 30
 2. Amin Mansour Abu Muammar, 22, died on March 30
 3. Mohammed Najjar 25, died on March 30
 4. Ahmed Odeh, 19, died on March 30
 5. Mahmoud Saadi Rahmi, 33, died on March 30
 6. Eyad Abdul Aaal, died on March 30
 7. Abdelfattah Abdelnabi, 19, died on March 30
 8. Jihad Freneh, 33, died on March 30
 9. Ibrahim Abu Shaar, 22, died on March 30
 10. Abdelqader Al-Hawajri, 42, died on March 30
 11. Abdel Fattah Bahjat, 18, died on March 30
 12. Jihad Abu Jamous, 30, died on March 30
 13. Fares Al-Raqab, 29, died on March 30
 14. Ahmed Omar Arafeh, 25, died on March 30
 15. Bader al-Sabbagh, 22, died on March 30
 16. Naji Abu Hujeir, 25, died on March 30
 17. Sari Abu Odeh, 30, died on March 30
 18. Hamdan Abu Amsheh, died on March 30
 19. Shadi Hamdan al-Kashif, 34, Rafah, succumbed to his wounds on April 5 from injuries sustained on March 30
 20. Thaer Mohammed Rabea, 30, succumbed to his wounds on April 6 from injuries sustained on March 30
 21. Ahmed Nizar Muhareb, 29, died on April 6
 22. Usama Khamis Qudeih, 38, died on April 6
 23. Majdi Ramadan Shabat, 38, died on April 6
 24. Hussein Mohammed Madi, 16, died on April 6
 25. Sobhi Abu Outawi, 20, died on April 6
 26. Ibrahim Al-Err, 20, died on April 6
 27. Mohammed Saeed Mousa Al-Hajj Saleh, 33, died on April 6
 28. Alaa Zamli, 17, died on April 6
 29. Sedqi Faraj Abu Atewi, 45, died on April 6
 30. Alaa Eddine Yahya Al-Zamli, 15, died on April 6
 31. Hamza Abdel Al-Aal, died on April 6
 32. Yasir Murtaja, 30,died on April 6
 33. Marwan Awdeh Qadeih, 45, died on April 9
 34. Mohammed Abu Hajeela, 31, died on April 12
 35. Abdallah Al-Shahri, 28, died on April 12
 36. Ahmed Abu Aqil, 25, died on April 20
 37. Ahmed Rashad, 24, died on April 20
 38. Mohammed Ibrahim Ayyoub, 15, died on April 20
 39. Saad Abdul Majid Abdul-Aal Abu Taha, 29, died on April 20

(Via Al Jazeera)


 

UPDATE 15:00 – Tweede Palestijn vermoord, veertig gewonden

Het Palestijnse Ministerie van Volksgezondheid heeft gezegd dat de tweede Palestijn is vermoord, Ahmed Rashas, 24 jaar jong. Hij stierf aan de gevolgen van een schotwond, opgelopen tijdens de protesten aan de grens. Hij is de zevenendertigste martelaar van de Great Return March.

Het Ministerie meldde ook dat er vandaag veertig gewonden zijn gevallen bij de grens. De gewonden zijn geraakt door kogels van het bezettingsleger of agressief traangas.


 

UPDATE 13:15 – Eén Palestijn vermoord, twee kritiek verwond

Ahmed Abu Akil, 25, is in een Palestijns ziekenhuis overleden nadat hij in zijn hoofd was geschoten aan de grens. Hij is de zesendertigste martelaar van de Great Return March.

Twee andere Palestijnen worden op dit moment in het ziekenhuis behandeld aan schotwonden die zij vandaag opliepen aan de grens.

Het is duidelijk dat ook vandaag het bezettingsleger met brute agressie opereert. In een wanhopige poging om de Palestijnen niet te laten protesteren, gooide Israël flyers over de grens met Gaza. Dat de Palestijnen zich niet laten stoppen door zionistische propaganda lijkt ons duidelijk. Geen kogel, geen flyer kan de Palestijnen stoppen! Lang leve de Grote Mars van de Terugkeer!


 

START LIVEBLOG 20 April

Vandaag begint de vierde week van de Great Return March // Grote Mars van de Terugkeer. Honderdduizenden Palestijnen protesteerden de afgelopen weken voor hun Recht op Terugkeer.

Yaser Murtaja
Yaser Murtaja werd twee weken geleden vermoord terwijl hij verslag deed van de Great Return March.

Duizenden Palestijnen zijn de afgelopen weken gewond geraakt door kogels en traangas. Ruim dertig Palestijnen zijn vermoord. Een van de bekendste martelaren is Yaser Murtaja, 30 jaar en journalist. Hij stierf twee weken geleden nadat hij was neergeschoten door een Israëlische sniper.

Op dit moment ligt fotograaf en journalist Ahmad Abu Hussein nog steeds in kritieke conditie in het

Ahmed Abu-Hussein ziekenhuis 1
Journalist Ahmad Abu Hussein verkeert al een week in kritieke conditie in het ziekenhuis.

ziekenhuis. Hij werd vorige week vrijdag neergeschoten in zijn buik. Na zijn overplaatsing naar een ziekenhuis in Ramallah, zou de dokter recent hebben gezegd dat hij ‘niet veel’ meer kan doen voor Abu Hussein. We hopen dat hij het overleeft.

Er was ook slecht nieuws voor de twaalf jaar oude Abdelrahman Nofal. Hij werd tijdens de protesten in zijn been geraakt door een ontploffende kogel. En stuk van zijn been werd weggevaagd. Omdat Israël hem geen toestemming gaf om naar een ziekenhuis te gaan, moest zijn linkerbeen geamputeerd worden. Abdelrahmans vader zei: ‘Dit is een kind van twaalf. Hij heeft nog niet eens van zijn leven genoten. Op welke manier bedreigd hij Israël?’ Abdelrahman is de veertiende Palestijn die een been verliest tijdens de Great Return March.

 


 

 

UPDATE 19:15 – Islam Herzallah (28) doodgeschoten door bezettingsleger, journalist nog steeds in kritieke conditie

Vanmiddag is Islam Herzallah doodgeschoten door het bezettingsleger.

Islam Herzallah1
Islam Herzallah (28)

Hij was bij de demonstraties aan de grens met bezet Palestina, Israël. Een sniper schoot hem in zijn buik. Meteen werd hij naar het ziekenhuis gebracht. Helaas konden de doktoren zijn lot niet veranderen. Herzallah is de vierendertigste martelaar van de #GreatReturnMarch.

Ahmed Abu-Hussein wordt ondertussen nog steeds behandeld door doktoren. Hij verkeert momenteel in kritieke conditie. Getuigen in het ziekenhuis hebben bevestigd dat hij geopereerd wordt. Waarschijnlijk is of de metalen kogel verbrijzeld, of was het een explosieve kogel, aangezien er veel kogelresten uit zijn lichaam zijn gehaald. We hopen dat Abu-Hussein blijft leven.

Ahmed Abu-Hussein wordt ondertussen nog steeds behandeld door doktoren. Hij verkeert momenteel in kritieke conditie. Getuigen in het ziekenhuis hebben bevestigd dat hij geopereerd wordt. Waarschijnlijk is of de metalen kogel verbrijzeld, of was het een explosieve kogel, aangezien er veel kogelresten uit zijn lichaam zijn gehaald. We hopen dat Abu-Hussein blijft leven.

 

Ahmed Abu-Hussein ziekenhuis 1
Ahmed Abu-Hussein verkeert op dit moment in kritieke toestand.

De fotojournalist Mohammed al-Hajjar, werkzaam bij Middle East Eye, is vandaag ook geraakt door een kogel van het bezettingsleger. Een kogel schampte zijn arm. Hij is weer op weg van het ziekenhuis naar de grens om zijn werk voort te zetten. Wat een helden!

Mohammed al-Hajjar
Mohammed al-Hajjar

 

 


 

UPDATE 17:00 – Journalist Ahmed Abu-Hussein in kritieke toestand door schotwond in borst 

Ahmed Abu-Hussein ziekenhuis
Ahmed Abu-Hussein, journalist, wordt behandeld aan zijn verwondingen die hij opliep tijdens zijn werk aan de grens. Tientallen journalisten zijn vandaag gewond geraakt. 13 april 2014.

De Palestijnse journalist Ahmed Abu-Hussein is deze middag neergeschoten in zijn borst door het bezettingsleger in Jabaliya, Gaza. Hij verkeert momenteel in kritieke toestand in het ziekenhuis. Hij deed bij de grens verslag van de #GreatReturnMarch.

Ook Mohammed al-Hajjar, fotograaf voor Middle East Eye, is neergeschoten. Hij werd in zijn arm geraakt maar lijkt niet ernstig gewond te zijn.

 

 


 

UPDATE 16:45 – 528 gewonden door kogels en traangas

Het Palestijnse Ministerie van Volksgezondheid heeft medegedeeld dat er vandaag 528 gewonden gevallen zijn. Veel van hen zijn gewond geraakt door kogels en traangas.

In deze video zien we een demonstrant bij het hek neergeschoten worden. 


 

UPDATE 16:30 – HEK DOORBROKEN!

Palestijnen zijn erin geslaagd een deel van het hek en prikkeldraad ten oosten van Gaza Stad doorbroken!

HEK DOORBROKEN
Het hek ten oosten van Gaza Stad wordt doorgesneden 13 april 2018

 

UPDATE 16:20 – Foto-impressie Grote Mars van de Terugkeer // #GreatReturnMarch


 

UPDATE 16:10 – Hamza Qawasmi (19) gearresteerd in al-Khalil (Hebron)

De negentienjarige Hamza Qawasmi is vanmiddag gearresteerd door het bezettingsleger. Militairen bestormden zijn familiehuis, forceerden de deur en pakten Qaqasmi met geweld op. Waarom hij is gearresteerd, is op dit moment onduidelijk.

 


 

UPDATE 15:40 – Elf gewonden in Kafr Kafr (Nablus)

Volgens de Rode Halve Maan zijn tijdens protesten in Kafr Kafr, ten zuiden van Nablus, elf mensen gewond geraakt. Eén is neergeschoten met normale kogel, vier met rubber-umhulsende kogels en zes raakten gewond door traangasaanvallen.


 

UPDATE 15:00 – 100 Palestijnse gewonden, waaronder drie journalisten

Het Palestijnse Ministerie van Gezondheid heeft medegedeeld dat er tot nu toe honderd gewonden zijn gevallen door kogels en traangas van het bezettingsleger.

Drie journalisten zijn tot nu toe neergeschoten. We volgen zo snel mogelijk met updates over de condities van de gewonden.

 


 

UPDATE 14:10 – Mobiele EHBO-post aangevallen met traangas

De woordvoerder van  Gaza’s Ministerie van Gezondheid, Ashraf al-Qidra, heeft zojuist medegedeeld dat een mobiele EHBO-post ten Oosten van Khan Younis is aangevallen met traangas. Tien doktoren werden door het traangas verstikt.

‘Ondanks het aanvallen van onze medische klinieken zijn we vastberaden om door te gaan met het behandelen van ons volk onder alle omstandigheden,’ aldus al-Qidra.

Het Ministerie verklaarde ook dat er tot nu toe dertig gewonden zijn gevallen.

Gewonde 1
Een gewonde wordt weggedragen in Khan Younis, Gaza op 13 april 2018

 

UPDATE 13:50 – Opnieuw veel traangas aanvallen op demonstranten

Vorige week zagen we honderden Palestijnen gewond raken door traangas aanvallen. Het traangas is zo heftig dat velen onwel worden, bewustzijn verliezen en/of (schok)aanvallen krijgen.

Een ieder die een paar weken in Palestina verblijft, weet hoe agressief het traangas is. Het blijft uren, soms dagen lang in de lucht hangen en serieuze ademhalingsproblemen zijn geen uitzondering.

Traangas
Gaza, ten Oosten van Gaza Stad 13 april 2018

 

UPDATE 13:35 – Slogan van de protesten:  ‘Burn the Israeli flag and raise the Palestinian one’

Al Jazeera meldt dat Amer Shreiteh, lid van het Coördinatie Comité van de #GreatReturnMarch, aan lokale Palestijnse media heeft verkondigd dat de slogan van vandaag is: ‘Burn the Israeli flag and raise the Palestinian one’ 

 


 

UPDATE 13:15 – Foto’s uit de protestkampen in Gaza

Mohammed Zanoon maakte voor Activestills een fotoreportage vanuit het protestkamp ten oosten van Shujaiya in Gaza. Via +972Mag

 


 

UPDATE 13:05 – 33 Palestijnen vermoord in drie weken

De afgelopen drie weken heeft het bezettingsleger drieëndertig Palestijnen in Gaza vermoord. Laten we hun namen herinneren. Het is dankzij hun offers dat we het over Palestina hebben. Het is dankzij de martelaren dat er een Palestijnse strijd bestaat. Lang leve de martelaren! Lang leve Palestina! Moge de Grote Mars van de Terugkeer zegevieren!

 • Thaer Rab’a (30)
 • Wahid Nasrallah Abu Sammour (27)
 • Mohammad Kamal Najjar (25)
 • Mohammad Naim Abu Amro (27)
 • Amin Mansour Abu Moammar
 • Ibrahim Abu Sha’ar (22)
 • Abdul-Fattah Bahjat Abdul-Nabi (18)
 • Mahmoud Sa’adi Rohmi (33)
 • Sari Waleed Abu Odah
 • Hamdan Ismael Abu Amsha
 • Jihad Ahmad Freina (34)
 • Ahmad Ibrahim Ashour Odah (16)
 • Abdul-Qader Merdhi al-Hawajri (42)
 • Bader Faeq as-Sabagh (21)
 • Naji Abdullah Abu Hjeir (25)
 • Jihad Zoheir Abu Jamous (30)
 • Alaa Yahya al-Zamali (17)
 • Mohammed Hajj-Saleh (32)
 • Ibrahim Al-Ourr (20)
 • Hassan Hussein Madi (14)
 • Sidqi Abu Attiwi (45)
 • Osama Khamis Qudeih (38)
 • Majdi Ramadan Shbat (38)
 • Thaer Rab’a (30)
 • Omar Samour (31) 
 • Faris al-Raqid (29)
 • Muhammed Mhareb al-Arabiyeh (22)
 • Shadi al-Kashif (34)
 • Musab Zuheir Anis al-Saloul (22)
 • Ahmed Arafa (25)
 • Yaser Murtaja (30)
 • Mohammed Hamada Hijila (31)
 • Abdullah Al-Shehri (28)

 

13 april 2018 // 13:00: Start liveblog 

Tot vanavond laat zullen we hier weer verslag doen van de protesten in Gaza. Het is de derde vrijdag van de Grote Mars van de Vrijheid // #GreatReturnMarch. In de afgelopen drie weken zijn duizenden gewond geraakt door het bezettingsleger. Drieëndertig Palestijnen zijn vermoord.

Er zijn deze ochtend en middag al acht gewonden gevallen door kogels van het bezettingsleger. Volg live updates over de protesten vandaag via de SRP liveblog!

13-04-2018

 
 

UPDATE 22:30 – liveblog gesloten, laatste fotoverslag

We sluiten de liveblog voor vandaag met een fotoverslag van Mohammed Zanoun uit Gaza.

Hou deze site, Facebook en Instagram in de gaten voor updates, artikelen en liveblogs!

 

 

 

 

 

Rennende man rookwolk


 

UPDATE 20:15 – Acht Palestijnse doden, 780 gewonden

Het Palestijnse mediakanaal Shehab News Agency meldt dat er tot nu toe acht dodelijke Palestijnse slachtoffers zijn:

 • Alaa Yahya al-Zamali (17), doodgeschoten bij Rafah grens;
 • Mohammed Hajj-Saleh (32), doodgeschoten bij Rafah;
 • Ibrahim Al-Ourr (20);
 • Hassan Hussein Madi (14), doodgeschoten ten Oosten van Gaza Stad;
 • Sidqi Abu Attiwi (45), doodgeschoten aan de grens ter hoogte van Al Bureij kamp;
 • Osama Khamis Qudeih, (38), doodgeschoten in Khan Younis;
 • Majdi Ramadan Shbat (38), doodgeschoten in het Noorden;
 • Thaer Rab’a (30) (vandaag bezweken aan verwondingen opgelopen op 30 maart), doodgeschoten in het noorden van Gaza.

 


UPDATE 19:45 – Een gewonde Palestijn helpt een gewonde Palestijn die een gewonde Palestijn aan het helpen is

Wounded Palestinian is helping a wounded Palestinian who is helping a wounded Palestinian
‘A wounded Palestinian helping a wounded Palestinian that is helping a wounded Palestinian’ – Gaza, 6 April 2018

UPDATE 19:30 – ‘Journalisten veelvuldig doelwit Israëlische agressie tijdens Grote Mars van de Terugkeer’

Zie het zojuist verschenen artikel door SRP: ‘Journalisten veelvuldig doelwit Israëlische agressie tijdens Grote Mars van de Terugkeer’


UPDATE 17:45 – Palestijns kind (16) vermoord door het Israëlische bezettingsleger

Hassan Hussein Madi, 16 jaar, is deze middag vermoord door het Israëlische bezettingsleger. Hassan was aan het protesten ten oosten van Gaza-Stad, als onderdeel van de Grote Mars van de Terugkeer. Hassan is de vijfentwintigste martelaar deze week in Gaza.

[ENGLISH]

Hassan Hussein Madi has been murdered by the Israeli occupation army this afternoon. Hassan was protesting East of Gaza City, as part of the Great Return March. Hassan is the twenty fifth martyr this week in Gaza.

 

 

 

 

 

 

 


UPDATE 16:45 – 28 demonstranten op de intensive care

Volgens Al Jazeera liggen op dit moment 28 demonstranten op de intensive care in kritieke conditie. Hosam Salem vertelde dat

Foto 3en maakte vandaag mee dat zijn college naast hem werd neergeschoten. Yaser Murtaja, de 30-jaar oude journalist van een lokale zender viel op de grond nadat hij in zijn buik was geraakt.

‘Yaser was aan het filmen met zijn camera naast mij toen we schoten hoorden,’ zei Salem. ‘Hij viel meteen op de grond en zei, “ik ben geraakt, ik ben geraakt”. Hij had tien units bloed nodig. Het ziekenhuis heeft hem verplaatst van de operatiekamer naar de Intensive Care, waar zijn situatie kritiek blijft.


UPDATE 16:15 – Namen drie doden bekend

Vandaag zijn tot nu toe drie Palestijnen vermoord. Hun namen zijn:
– Osama Khamis Qudeih, 38 jaar;
– Majdi Shbat;
– Thaer Rab’a (vandaag bezweken aan verwondingen opgelopen op 30 maart).

 


UPDATE 15:45 – Videoboodschap Walid Mahmoud: ‘I want to show my respect to the people in Holland. Keep boycotting Israel!’

Walid Mahmoud: ‘Walid Mahmoud, live from Gaza: ‘I am exactly here at the borders between the Israeli occupation and Gaza City. Thousands of people are coming here to march peacefully and ask for their Right of Return.

As many of you know, the United Nations says in its resolutions that the Palestinian people have the Right to Return to their occupied lands safely. And these people are coming here and protest in a peaceful way to show love and solidarity. And to speak out to the whole worldabout what is going on in Gaza. And to speak out to the whole world about their Right to Return.

I wanted to greet my people and show my love and show my respect to the people of Holland, wherever they are. We here in Gaza love you so much and we are so proud of your support. Please, keep boycotting Israel. Keep supporting the BDS movement around the world. Safe our lives, save our humanity.

Tens of people will be injured today. This is the second Friday [of protests] here in Gaza City. This is my message to the whole world: Please, would you leave Gaza alone!? If yes, it’s okay. If no, then support the people of Palestine and keep speaking out about the Right of Return safely.’

Nederlandse vertaling:

Walid Mahmoud, live vanuit Gaza: ‘Ik ben hier precies op de grens tussen de Israëlische bezetting en Gaza-Stad. Duizenden mensen komen hier om een vredige mars te houden en om hun recht op terugkeer te vragen.

Zoals je weet, zeggen de Verenigde Naties in hun resoluties dat het Palestijnse volk het Recht op Terugkeer heeft naar hun bezette land. Deze mensen komen hier en protesteren op vreedzame wijze om hun liefde en solidariteit te laten zien en de wereld te informeren over wat er gebeurt in Gaza en hun recht op terugkeer.

Ik wilde mijn mensen begroeten en mijn liefde en respect laten zien aan de mensen van Nederland, waar ze ook zijn. Wij hier in Gaza houden zo veel van jullie en we zijn trots op jullie steun. Alsjeblieft, ga door met Israël boycotten, blijf de BDS-beweging over de hele wereld steunen, red ons leven, red onze menselijkheid.

Tientallen mensen zullen vandaag letsel oplopen. Dit is de tweede vrijdag [van de protesten] hier in Gaza-Stad. Dit is mijn bericht aan de hele wereld: Asjeblieft, zouden jullie Gaza alleen laten!? In het geval van een ja, dat is oké. In het geval van een nee, steun dan het Palestijnse volk en blijf je uitspreken over het Recht op Terugkeer!’


 

UPDATE 15:00 – Tweede videoboodschap Amjad Shabat: ‘We zijn klaar met het zwijgen van de internationale gemeenschap!’

Videoboodschap van Amjad Shabat over de situatie in Gaza. Ze legt uit hoe de Palestijnse vluchtelingen, waar Shabat er één van is, hun Recht op Terugkeer willen realiseren. De Palestijnen zullen actievoeren tot zij al hun rechten hebben verwezenlijkt. Terwijl de internationale gemeenschap zwijgt, staan de Palestijnen op!

Amjad Shabat: ‘This year marks 70 years since the Nakba of 1948, when the Zionist gang occupied Palestine, inflicting millions of refugees. We are six millions refugees today, living in refugee camps. I am from the third generation.

Our Right to Return is guaranteed, legitimate and protected by the UN-resolution 194. However, we are done with the silence of the international community. We are done with waiting for the international community to protect our lives and to protect our rights.

We are here today to get our rights back. We are here today with thousands of Palestinians, gathered, on the borders of occupied Palestine, to get back our Right to Return.’

De Grote Mars van de Terugkeer zal nog tot 15 mei duren!

#GreatReturnMarch
#Gaza
#ReistanceUntilReturn


 

UPDATE 14:45 – Videoboodschap uit Gaza van Amjad Shabat: ‘We roepen alle vrienden van het Palestijnse volk op om te protesteren!’

************ SHARE WIDELY ***************

Amjad Shabat sends us this message from the border in Gaza, near the Shuja’iyya area.

Amjad Shabat: ‘We call upon the friends of the Palestinian people to boycott Israel, to boycott its institutions, its diplomacy, its leaders, its goods. Because this is an apartheid regime that is oppressing the Palestinians on a daily basis. These people are putting their lives in danger because they’re done with the silence of the international community.  They’re done with calling upon on the international community to protect their lives and to protect their rights.

We are calling upon the friends of the Palestinian people to protest and to go to the streets to raise our voices. To talk about how much the Palestinians suffer, and how much the Palestinians fight for their own legitimate rights.’

#GreatReturnMarch
#Gaza
#ReistanceUntilReturn

(wegens technische problemen kunnen we de video niet embedden in WordPress)


 

UPDATE 14:15 – Foto’s vandaag

9

 

 

 

 

 

UPDATE 13:50 – Twee doden en 130 gewonden

Er zijn tot nu toe twee doden gevallen en 130 gewonden door Israëlische agressie tegen de protesterende Palestijnen. We zullen zo spoedig mogelijk de namen van de martelaren bekendmaken.

Laat hun offers niet voor niks zijn! Verspreid informatie over de protesten! Ben je écht bewust??? Maak dan anderen bewust!

LIVE VIDEO: https://www.facebook.com/QudsN/videos/1982674415142783/UzpfSTE0MzUwMjIwNDE6MTAyMTExNzM3OTQ5Mjc0NTA/

UPDATE 13:30 – Journalist Yaser Murtaja in buik geschoten

De Palestijnse journalist Yaser Murtaja is door het Israëlische bezettingsleger in zijn buik geschoten. Hopelijk overleeft hij vandaag.

Foto 3

UPDATE 13:00 – ‘Dag van de Branden’ 

De protesten van vandaag hebben de bijnaam ‘Dag van de Branden’ gekregen. De afgelopen dagen zijn in Gaza honderdduizenden autobanden verzameld om naar de grens te brengen. Daar worden ze in brand gestoken om grote, zwarte rookwolken te creëren. Dit maakt het moeilijker voor het Israëlische bezettingsleger om op de Palestijnen te schieten.

Honderd Israëlische snipers, ondersteund door tanks en andere militairen hebben sinds vorige week vrijdag 22 Palestijnen vermoord. Ook vandaag zullen er Palestijnen vermoord worden. Laat hun dood niet voor niks zijn. Laat hun dood een offer zijn voor Palestina.

SRP roept iedereen op om informatie, foto’s en (live)video’s te delen over de protesten. Laat heel de wereld horen over de rechtvaardige strijd van het Palestijnse volk! Boycot Israël en verspreid bewustzijn!

Foto 2
De grens van Gaza, 6 maart 2018. Honderdduizenden Palestijnen protesteren sinds 30 maart om hun Recht op Terugkeer te realiseren. Het merendeel van de Palestijnen in Gaza zijn vluchtelingen. Zij willen terugkeren naar hun oorspronkelijke steden als Haifa en Jaffa.

UPDATE 12:50 – Eerste slachtoffers vandaag

Na afloop van het vrijdaggebed en een week van actie zijn er weer duizenden Palestijnen aan het protesteren bij de grens met Israël. Er wordt door het Israëlische bezettingsleger met scherp geschoten op demonstranten. Gewonden worden door gewone mensen en ambulances verzorgd en opgehaald.

Zie hier de livevideo van Gaza Now: https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FGNNA.NOW%2Fvideos%2F2061844470809714%2F&show_text=0&width=560

UPDATE 12:30 – Start liveblog

Vandaag zal SRP de hele dag live rapporteren over de Palestijnse Grote Mars van de Terugkeer. Deze historische protesten duren van 30 maart tot en met 15 mei. De Grote Mars van de Terugkeer heeft als doel om het Palestijnse Recht op Terugkeer te realiseren.

In 2018 is het namelijk precies zeventig jaar geleden dat Al-Nakba (‘De Catastrofe’) plaatsvond, waarbij 750.000 Palestijnen uit hun huizen werden verdreven. Tot op de dag van vandaag leeft de helft van alle Palestijnen als vluchteling, in binnen- en buitenland. Ook in Gaza is het grote merendeel van de bevolking vluchteling, afkomstig uit steden als Yaffa en Haifa.

6 april 2018 is door de Palestijnse bevrijdingsbeweging omgedoopt tot de ‘Dag van de Branden’. Honderdduizenden autobanden zullen bij de grens verbrand worden ter ondersteuning van de Mars. De rook van de banden zal het Israëlische leger moeilijkheden opleveren bij het uitvoeren van illegale standrechtelijke executies.

We zullen nieuwsupdates brengen, Arabische interviews vertalen en Engelse video’s delen. Stay tuned!

Deel met de hastags: #GreatReturnMarch #MarsVanTerugkeer #Gaza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *