De Great Return March laat zien ‘hoeveel de Palestijnen lijden en hoe hard zij vechten’

Sinds 30 maart hebben honderdduizenden Palestijnen in Gaza gedemonstreerd bij de grens met bezet Palestina, Israël, onder de leus Great Return March of Grote Mars van de Terugkeer. Negenentwintig Palestijnen zijn in de afgelopen week vermoord en meer dan 2.500 raakten gewond. Hoewel de levensomstandigheden in Gaza zwaar zijn en de Israëlische repressie hard is, staat het Palestijnse volk rechtop met standvastigheid (‘Sumud’).

Yaser Murtaja
Yaser Murtaja, Palestijnse fotograaf in Gaza en dertig jaar jong. In Gaza overleden aan zijn verwondingen opgelopen tijdens zijn werk aan de grens met bezet Palestina, Israël. Zijn droom was om terug te keren naar de stad waar zijn familie vandaan komt: Jaffa.
Yaser Murtaja begrafenis 1
De begrafenis van Yaser Murtaja, 7 april in Gaza Stad. En van zijn laatste Facebookupdates was: ”I long for the day when I will be able to take this shot up from the sky and not down from earth. My name is Yaser Murtaja I am 30 years old I live in Gaza City I have never traveled abroad…’

Sinds de zionistische kolonisatie van Palestina begon is de situatie voor de Palestijnen moeilijker geworden. Toen 750.000 Palestijnen tijdens al-Nakba (‘de catastrofe’) uit hun huizen werden gedreven belandden zij veelal in vluchtelingenkampen, in Jordanië, Libanon, Syrië, de West Bank en dus Gaza.

Ongeveer 70% van de Palestijnen in Gaza is vluchteling. Zij wachten nog steeds op de dag dat hun Recht op Terugkeer wordt gerealiseerd. De huidige protesten onder de leus Great Return March zijn een uiting van deze realiteit. Palestijnse vluchtelingen willen terug naar hun oorspronkelijke steden, dorpen en land. Zij willen in harmonie en vrede leven, en worden daarin tegengehouden door Israël, met de steun van imperialistische staten zoals Nederland. Ashraf Amra

De Great Return March is niks anders dan het Palestijnse volk dat opstaat om zich uit de ketenen te breken van imperialistische kolonisatie en apartheid. Het is een volk dat opkomt voor hun rechten ondanks de dodelijke en brute repressie die elke Palestijn zo bekend is. Daarom riep Amjad Shabat in een videoboodschap aan SRP op ‘om te praten over hoeveel de Palestijnen lijden, en hoe hard de Palestijnen vechten voor hun eigen legitieme rechten’. De Great Return March symboliseert daarmee twee kanten van dezelfde medaille: het lijden van de Palestijnen én hun strijdvaardigheid.

Als laatste moeten we onthouden dat ook de Palestijnen buiten Gaza een Great Ashraf Amra 2Return March nodig hebben. Ook in ’48 (Israël), de West Bank, het Midden-Oosten, Europa en de VS gingen Palestijnen en mensen van bewustzijn de straat op om te protesteren voor het Recht op Terugkeer. Hoewel de situatie moeilijk is, protesteert iedereen met trots. Zolang de realiteit onderdrukking is, en zolang het volk zich bewust is, zullen de protesten aanhouden en het verzet groeien. Wij zullen de bevrijding van Palestina meemaken.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *