Palestijnse journalisten veelvuldig doelwit Israëlische agressie tijdens Grote Mars van de Terugkeer

UPDATE: Yaser Murtaja overleden aan verwondingen

Yaser Murtaja
Yaser Murtaja, Palestijnse fotograaf in Gaza en dertig jaar jong. In Gaza overleden aan zijn verwondingen opgelopen tijdens zijn werk aan de grens met bezet Palestina, Israël.

In de nacht van zes op zeven april is Yaser Murtaja, 30 jaar, in een ziekenhuis in Gaza overleden aan zijn verwondingen, opgelopen tijdens zijn werk als fotograaf bij de grens. Hij deed verslag van de protesten onder de slogan Great Return March. Hij laat twee kinderen en een vrouw achter.

Yaser Murtaja schreef anderhalve week geleden het volgende:

‘I long for the day when I will be able to take this shot up from the sky and not down from earth.

My name is Yaser Murtaja
I am 30 years old
I live in Gaza City
I have never traveled abroad…’ Yaser Murtaja fb


Door: Tom de Koning

Op de tweede vrijdag van de protesten in Gaza zijn vooral journalisten het doelwit van Israëlische agressie. Journalisten die verslag doen van de Grote Mars van de Terugkeer worden beschoten met ‘live’ munitie en traangas. Israël wil hiermee (live) verslag stoppen van hun misdaden tegen het Palestijnse volk. Op het moment van schrijven zijn er vandaag acht doden en 780 gewonden gevallen bij protesten in Gaza.

Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina roept alle bewuste mensen op om actie te ondernemen ter ondersteuning van de protesten in Gaza. Verspreid informatie over vandaag via je eigen sociale media. Spreek over de protesten in Gaza met je vrienden en familie. Laat iedereen weten wat er in Gaza aan de hand is!

Beroertes door traangas

Nieuw traangas van het Israëlische bezettingsleger heeft vandaag tientallen beroertes met schokreactie veroorzaakt. Ook zijn veel Palestijnen onwel geworden door het traangas, waaronder journaliste Islam Zanoon van Palestine TV (zie video). Islam Zanoon is de zus van Ibrahim Zanoon, die vandaag in zijn onderarm werd geschoten.

Ibrahim Zanoon
Ibrahim Zanoon (22), werd vandaag in zijn onderarm geschoten door het bezettingsleger. Hij wacht om geopereerd te worden.

Ibrahim Zanoon 

Ibrahim Zanoon (22), freelance fotograaf en in dienst van Gaza Center for Media Freedom, is in de middag in zijn onderarm geschoten door het bezettingsleger. Hij had veel bloedpakketten nodig en wacht op dit moment om geopereerd te worden. De ziekenhuizen in Gaza zijn zo vol dat voor sommige gewonden op dit moment geen ruimte is. Ook de operatiekamers draaien overuren. Ibrahim Zanoon is de broer van Islam Zanoon die door traangas onwel is geworden vandaag.

Yaser Murtaja 

Volgens Al Jazeera liggen op dit moment 28 demonstranten op de intensive care in kritieke conditie. Hosam Salem vertelde daten maakte vandaag mee dat zijn college naast hem werd neergeschoten. Yaser Murtaja, de 30-jaar oude journalist van een lokale zender viel op de grond nadat hij in zijn buik was geraakt.

Yaser
Yaser Murtaja, 30 jaar, werd op 6 april neergeschoten door het Israëlische bezettingsleger. Hij verblijft in kritieke toestand op de intensive care.

‘Yaser was aan het filmen met zijn camera naast mij toen we schoten hoorden,’ zei Salem. ‘Hij viel meteen op de grond en zei, “ik ben geraakt, ik ben geraakt”. Hij had tien units bloed nodig. Het ziekenhuis heeft hem verplaatst van de operatiekamer naar de Intensive Care, waar zijn situatie kritiek blijft.

Khalil Abu Aazra 

Khalil Abu Aazra werkt als cameraman voor Al Aqsa TV. Hij werd ‘s middags in zijn been geschoten door het Israëlische bezettingsleger.

Khalil
Khalil Abu Aazra, journalist van Al Aqsa TV, werd op 6 april in zijn been geschoten door  het Israëlische bezettingsleger.

Het bezettingsleger heeft als standaard beleid dat Palestijnen voornamelijk in hun benen, en specifiek hun knieën, geschoten moeten worden. Hoewel Palestijnen hier vaak niet (meteen) van dood gaan, zorgen de verwondingen voor grote problemen. De gecompliceerde zorg om de wonden te genezen en schade te herstellen is vaak niet beschikbaar in Gaza. Dat is een van de vele gevolgen van de Israëlische blokkade van de Gazastrook.

Adham Alhajjar 

alhajjar 1

Adham Alhajjar, cameraman van Media TV, is in de middag neergeschoten ten Oosten van Gaza Stad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *