Statement SRP Amsterdam: VU weigert Palestijnse spreker #stopVUcensuur

#stopVUcensuur

Eén dag nadat Maastricht University SJP – Students for Justice in Palestine Maastricht censureert[1], past de ‘Vrije’ Universiteit dezelfde methode toe bij Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina – SRP Amsterdam. De VU stelt geen ruimte beschikbaar voor een bijeenkomst met de prominente Palestijnse politicus Awad Abdel Fattah, wiens partij, de Nationale Democratische Assemblee (‘Balad’), als onderdeel van de Gezamenlijke Lijst, met 13 zetels is vertegenwoordigd in de Knesset (Israëlisch parlement, 120 leden). De VU schaadt  hiermee het Recht van Vergadering en de Vrijheid van Meningsuiting van haar eigen studenten.

De VU geeft aan ‘open’ te staan voor academische debatten over de ‘Midden-Oosten thematiek die aan de orde komt tijdens de bijeenkomst die SRP van plan is te organiseren.’ Maar de VU toont haar hypocrisie door geen ruimte beschikbaar te stellen voor een lezing met Abdel Fattah omdat hij een ‘betrokken politicus’ is bij dat thema. Op ons voorstel (via mail, telefoon en voicemail) om een academicus aan de bijeenkomst toe te voegen werd niet gereageerd.

Tom de Koning, bestuurslid SRP-Amsterdam: ‘Het is raar dat dit als redenen wordt gegeven, want de VU organiseert zelf regelmatig bijeenkomsten met “betrokken politici”.’ Zo werd de toenmalig Israëlische ambassadeur Haim Divon in november 2014 uitgenodigd, slechts enkele maanden na Operation Protective Edge, waarin Israël meer dan 2.400 Palestijnen vermoorde. Op een eerdere VU-bijeenkomst zei Haim Divon  ‘Vervelend dat Palestijnse studenten niet kunnen gaan en staan waar ze willen. Maar wat moeten we anders?’[2] Daarnaast spreekt op 4 mei 2017 Dico Baars, gemeenteraadslid voor de ChristenUnie in de VU.[3] Over ‘betrokken politici’ gesproken…

Dit is niet de eerste keer dat de VU activiteiten van SRP verbiedt. In dezelfde week dat de Israëlische ambassadeur kwam spreken werd het SRP verboden om een bijeenkomst te organiseren en te flyeren.[4] De Koning: ‘Ons eerste panelevenement over Palestina werd in diezelfde periode gecensureerd door het VU bestuur onder grote druk van de Israëlische lobby.[5] [6] [7] Ook zijn wij zelfs tijdelijk verbannen na een ludieke actie[8] van ons. Dit kwam volgens bronnen binnen de VU mede door hun “extreemrechtse donateurs”.’

Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina, oftewel SRP, is een jongeren- en studentenorganisatie die zich inzet voor Rechtvaardigheid in Palestina, en voor een boycot van Israëlische Apartheid. SRP focust zich voornamelijk op de Academische Boycot van Israëlische universiteiten.

De bijeenkomst met Awad Abdel Fattah op donderdag 11 mei zal alsnog plaatsvinden in de Meevaart, Balistraat 48A, Amsterdam. De bijeenkomst is onderdeel van een Nederlandse tour langs verschillende steden, waaronder Leiden en Rotterdam, en wordt georganiseerd door Aidoun, Nederlands Palestina Komitee, DocP en Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina.


Facebook event 11 mei: https://www.facebook.com/events/1767412513568901/

Contactinformatie
E-mail: palestinasolidariteit@gmail.com
Telefoon: 0658740172


Volledige programma Nederlandse tournee Awad Abdel Fattah

– Woensdag 10 mei in Leiden (19.00 – 21.30 u.)
plaats: Marnixstraat 18, 2316 EN Leiden (kantoor SP)
organisatie: SJP Leiden-Haaglanden

– Donderdag 11 mei in Amsterdam (18.00 – 21.00 u.)
plaats: de Meevaart, Balistraat 48 A, 1094 JN Amsterdam
organisatie: Nederlands Palestina Komitee & Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina – SRP

– Zondag 14 mei in Rotterdam (12.00 – 15.00 u. & 16.00 – 18.30 u.)
plaats: Pauluskerk, Mauritsweg 20, 3012 JR Rotterdam
(op loopafstand van Rotterdam-CS):
12.00 – 15.00 u. bijeenkomst voor Arabischtaligen
organisatie: Aidoun
16.00 – 18.00 u. voor alle anderen
organisatie: Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina – Rotterdam & DocP

[1] http://www.observantonline.nl/Home/Artikelen/articleType/ArticleView/articleId/12243/Antizionistisch-evenement-in-UM-gebouw-afgelast

[2] https://issuu.com/advalvas/docs/nr._06_6_november_2013/12

[3] https://www.facebook.com/events/304445793321605/

[4] https://srpnederland.wordpress.com/2015/01/12/psychologische-oorlogsvvoering-i/

[5] http://www.joop.nl/opinies/hoe-de-vu-werd-gepusht-een-palestina-debat-te-verbieden

[6] http://jaffadok.nl/columns/pro-israel-lobby-groep-cidi-overtuigt-vrije-universiteit-boycot-israel-bijeenkomst-af-te-blazen/

[7] https://electronicintifada.net/blogs/adri-nieuwhof/lobby-group-persuades-dutch-college-ban-boycott-israel-event

[8] https://www.youtube.com/watch?v=MndqyAaa4Ac

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *