Verslag SRP A’dam: ‘Struggle of Palestinian Political Prisoners’

Verslag SRP-Amsterdam ‘The Struggle of Palestinian Political Prisoners’
Op 30 maart spraken Charlotte Kates en Ekrem Deniz in op de VU-campus in De Verrekijker over Palestijnse en Turkse politieke gevangenen. Kates is de internationale coordinator van Samidoun Palestinian Prisoners Solidarity Network. Deniz is een activist voor Turkse en politieke gevangenen en actief tegen staatsrepressie in zowel Turkije als Nederland.

Het belang van solidariteit met politieke gevangenen werd uitgelegd door Charlotte. ‘ Palestijnse politieke gevangenen zijn de leiders van het Palestijnse verzet. Zij zitten opgesloten omdat zij strijden tegen zionisme, settler-kolonialisme, apartheid en racisme.’ Israel probeert deze strijd monddood te maken door de Palestijnen op te sluiten. Door campagnes te voeren omtrent politieke gevangenen dragen we eraan bij dat de stem en strijd van de gevangenen voortleeft. Het is daarmee een cruciaal onderdeel van solidariteitswerk met Palestina.

Kates sprak ook over het feit dat Europese academische instellingen betrokken zijn bij het opsluiten van Palestijnen. Dit gebeurt bijvoorbeeld door het LAW TRAIN project van de EU, waarin Israelische (en Europese) politieagenten worden getraind in ondervragingsmethoden. Gelukkig werkt de VU (nog) niet mee aan dit project. SRP zal hierop blijven letten.

Deniz besprak de lange en brute geschiedenis van Turkse politieke gevangenen. Honderdduizenden Turken, Koerden en Alevieten hebben of zitten opgesloten in gevangenissen onder extreem zware omstandigheden. Marteling is wijdverspreid binnen de gevangenissen. Zo zit Seda Kaya sinds juli 2016 gevangen en wordt bruut gemarteld. Mannelijke gevangenisbewaarders gebruiken veel geweld bij celdoorzoekingen en plaatsen haar in een zogenaamde ‘hogtie’, waarin de voeten en handen geboeid zijn en met elkaar verbonden. Ook zitten op dit moment 14 parlementsleden van HDP opgesloten, waaronder HDP leider Selahattin Demirtaş.

Tijdens de bijeenkomst werden de overeenkomsten tussen Palestijnse- en Turkse politieke gevangenen snel duidelijk. In beide landen wordt vrijwel elke vorm van protest beantwoord met repressie en in beide landen blijven activisten doorgaan met hun strijd tijdens hun gevangenschap. Zo is HDP leider Selahattin Demirtaş op 30 maart in hongerstaking gegaan tegen zijn gevangenschap. In Palestina is onlangs de Palestijnse student Kifah Quzmar in hongerstaking gegaan tegen zijn gevangenschap zonder aanklacht of proces.

Over de komende tijd zei Kates dat op 17 april, de Internationale dag van Palestijnse Politieke Gevangenen, duizenden Palestijnse gevangenen in hongerstaking zullen gaan. Deniz kondigde aan dat er op 1 mei, de Dag van de Arbeiders, verschillende groepen zullen protesteren voor politieke gevangenen over heel de wereld.

Als SRP willen we Kates en Deniz bedanken voor hun bijdrage aan de avond en alle bezoekers voor hun komst. SRP zal de komende tijd aandacht besteden aan Kifah Quzmar, een Palestijnse student die sinds 7 maart zit opgesloten in Israelische gevangenissen zonder aanklacht of proces. Lees hier meer over Kifah en wat jij kunt doen.

Wil je meer informatie of actief worden bij SRP? Mail dan naar palestinasolidariteit@gmail.com of stuur ons een bericht op Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *