Basil al-Araj vermoord door het Israëlische bezettingsleger na gevangenschap door de PA en maanden van onderduiken (English available)

Click here for the English version of this article

Tijdens een nachtelijke inval op een woning in el-Bireh op 6 maart is Basil al-Araj vermoord door het Israëlische bezettingsleger. Basil was 31 jaar, Palestijnse jongerenactivist en schrijver.

Al-Araj komt uit het dorp Walaja, vlakbij Bethlehem. Hij vocht terug en verzette zich twee uur lang tegen de aanvallende troepen voordat zij het huis binnendrongen en hem van dichtbij executeerden. Daarna namen ze zijn lichaam mee naar een onbekende locatie.

Tijdens de aanval op het huis werden onder andere raketten afgevuurd en vond de buitenrechtelijke executie van al-Araj plaats in een kogelregen. Het familiehuis van al-Araj werd de laatste maanden regelmatig binnengevallen.

Al-Araj was als schrijver en activist betrokken bij een breed scala aan grassroots bewegingen voor vrijheid. Hij bevond zich onder de Palestijnse jeugd die toegewijd is aan het doen herleven van de Palestijnse bevrijdingsbeweging. Als een van de zes Palestijnse jongeren die vrijgelaten werd uit de gevangenissen van de Palestijnse Autoriteit na bijna zes maanden vastgezeten te hebben door in hongerstaking te gaan, werden al-Araj en andere jongeren in april opgepakt tijdens een operatie die werd toegejuicht als overwinning voor de veiligheidscoördinatie tussen de PA en Israël. Tijdens hun gevangenschap bij de PA werden ze onderworpen aan marteling en mishandeling door PA veiligheidstroepen.

Nadat hun hongerstaking en wijdverspreide aandacht voor hun zaak, waaronder protesten na rapporten over hun marteling, hun vrijlating hadden veiliggesteld, werden vier van de jongeren – Mohammed al-Salameen, Seif al-Idrissi, Haitham Siyaj, and Mohammed Harb – opgepakt door Israëlische bezettingstroepen. Alle vier werden ze veroordeeld tot administratieve detentie, opsluiting zonder aanklacht of proces.

De buitenrechtelijke executie van Basil al-Araj is het laatste voorbeeld van het gebruik van ‘arrestatie invallen’ als executie invallen tegen Palestijnse strijders, waaronder het vermoorden van Abdullah Shalaldeh in het ziekenhuis en de moord van de oud-gevangene en strijder Muataz Washaha. Het wijst ook nogmaals op de dodelijke realiteit van de ‘veiligheidscoördinatie’ tussen de Israëlische bezetting en de Palestijnse autoriteit. Palestijnen die strijden voor hun bevrijding worden vervolgd en opgesloten door deze coördinatie tot op het punt van hun executie.

Samidoun Palestijnse Gevangenen Solidariteitsnetwerk salueert en herdenkt Basil al-Araj, die zijn hele leven streed voor Palestina en haar volk, gecommitteerd aan een radicale visie van gerechtigheid en bevrijding. Wij eisen werkelijke gerechtigheid voor Basil al-Araj, de vervolging en verantwoording van alle betrokkenen bij zijn executie, en de onmiddellijke vrijlating van zijn lichaam, als ook zijn opgesloten kameraden en alle 7.000 Palestijnse politieke gevangenen van vrijheid in de gevangenissen van de bezetting.

Nogmaals eisen wij een einde aan het beleid van veiligheidscoördinatie dat het Palestijnse leven en vrijheid verder bedreigd in opdracht van de bezetting. Wij weten dat de visie en droom van Basil al-Araj alleen in vervulling kan gaan met de bevrijding van Palestina van bezetting, onderdrukking, racisme, zionisme, apartheid en settler-kolonialisme. Wij pleiten ervoor om ons werk en onze strijd te intensiveren om van die visie een realiteit te maken.

Dit is een vertaling van een Engels artikel dat verscheen op 6 maart 2017 op http://samidoun.net/2017/03/basil-al-araj-executed-by-israeli-occupation-forces-after-pa-imprisonment-and-months-in-hiding/


De meningen verkondigd in dit artikel zijn die van Samidoun en niet van Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina.

3SONY DSC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *