Foto’s en verslagen van de YAS-tour / Pictures and reports of the YAS-tour

Van 20 februari tot en met 23 februari organiseerde verschillende SRP afdelingen in samenwerkingen met het NPK een tour van Youth Against Settlements door Nederland. Hieronder staan de verslagen uit Nijmegen, Maastricht, Leiden en Amsterdam. Binnenkort volgt een uitgebreid video-interview met de YAS-leden.
SRP wil het Nederlands Palestina Komitee bedanken voor het mogelijk maken van de tour en de YAS-activisten bedanken voor hun toewijding aan de strijd voor vrijheid, gelijkheid en terugkeer en hun tijd en moeite om hierover te vertellen.


From the 20th until the 23th of February, multiple SJP chapters in co:operation with NPK organized a tour of Youth Against Settlements in the Netherlands. Below are the report from Nijmegen, Maastricht, Leiden and Amsterdam. An extensive video-interview with the YAS-members will follow soon.
SJP wants to thank the Dutch Palestine Committee (NPK) for realizing the tour and the YAS-activists for their dedication to the struggle for freedom, justice and return and their time and effort to talk about that.

Nijmegen @ Radboud University – 20 februari – Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina Nijmegen

nijmegen-1
YAS, SRP-Nijmegen, NPK en Dries van Agt (oud-premier van Nederland) steunen de campagne voor het openen van Shuhada Street

De lezing van Youth Against Settlements was erg inspirerend. De heren uit Palestina hebben op een heldere manier verteld over hun eigen ervaringen als inwoners van Hebron. Door middel van verhalen, fotografie en video-opnames laten ze de buitenwereld zien waar ze dagelijks mee te maken krijgen in hun eigen leefomgeving. Met een nuchtere en vriendelijke houding maken ze de luisteraar bewust van de ernstige situatie die speelt in Palestina, en ze maken duidelijk dat ongeacht de gevaren die daar dreigen voor de Palestijnen, geweld niet de oplossing is.

Maastricht @ Maastricht University – 21 februari – Students for Justice in Palestine Maastricht

masstricht-1
During the event in Maastricht

We sat up the food (Hummus with bread for 1€), tea (50ct) and everything before 6pm. Meanwhile, some members picked up our Palestinian guests at the station and showed them around.

The event started around 7pm and Asíya welcomed everyone, shortly introduced SJP, talked about the relevance of the topic, biased media and the importance of getting first-hand information, HP’s involvement in the Apartheid system and the need for boycott.

Muhammed’s talk included the following topics:

History of the occupation, personal stories, separation wall (as he called it), racial law system, water supply, hebron now and then: closed shops and old city, settlements and everyday life in Hebron, settler violence, IDF, ambulance’s restriction of movement, freedom of movement not granted to civilians, house invasions with destruction of personal possessions, checkpoints, arbitrary deprivation of freedom, him almost getting imprisoned, current situation in Hebron, child detention, video material of children getting arrested and ghost town.

Ahmad then talked about:

Youth Against Settlements (profile), their work with children, reperation of houses, activist training, the need to open Shuhada street.

At the end, they thanked everyone for their interest and asked to support their struggle by means of (e.g.) pushing the government, joining SJP. Also, they invited everyone to come to Hebron to see for themselves.

Questions & Answers (paraphrased):

Q1: Thanks for the interesting talk, it’s an important issue. What is wrong with Palestinian leadership? For example Corruption.
A1: Well.. the politicians somewhat depend on corruption, they are bad.

Q2: Thanks so much! Trump doesn’t care if one-state, two-state or whatever solution. What do you think?
A2: Many Palestinians nowadays talk about one-state, but it’s not really the point. We just want our basic rights.

Q3 (older man): So glad to see so many young people who are active, keep it up!

Q4: Are you funded by Palestinian Authority in any way? I’m asking because Obama administration at the end put a lot of money into Palestine, where did it go?
A4: No, we were offered money by PA but want to be independent. The money went into other things like teachers.

Q5: Is it important for you if other states, for example European states recognize Palestine?
A5: Yes, we are happy to see the growing international support. Social media changed so much for the better.

Conclusion:

– The small lecture hall was almost full (over 60 people attended), people loved the food and some even asked if they could donate money for our organisation. Overall, it was well organized, the speakers were passionate and people showed interest for the topic.

Leiden @ Hogeschool Leiden – 22 februari – Students for Justice in Palestine Leiden

leiden-2
YAS, SJP-Leiden and NPK support the campaign to open Shuhada Street
leiden-1
During the event in Leiden

SJP Leiden-Haaglanden successfully co-organized a meeting and presentation for our first event! Youth Against Settlements شباب ضد الاستيطان from Al-Khalil sent two activists to talk about the ongoing occupation of central Al-Khalil by the radical settler groups there. After the presentation there was a short discussion about what we can do in solidarity with the Palestinian people. Approximately 25 people attended the kick-off event.

The talk was arranged with support from NPK (Dutch Palestine Committee) and we hope to build on these and other contacts to increase the visibility of our group whilst we’re in the establishing phase. On to an academic and cultural boycott of Israel!

Amsterdam @ De Meevaart – 23 februari – Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina Amsterdam

amsterdam-2
YAS, SRP-UvA/HvA, SRP-VU en NPK steunen de campagne voor het openen van Shuhada street
amsterdam-3
Tijdens de bijeenkomst in Amsterdam

Ruim dertig mensen hebben donderdag de storm getrotseerd om naar de Youth Against Settlements tour in De Meevaart, Amsterdam te komen. Twee YAS-leden gaven een indringende presentatie over het dagelijks leven in Al-Khalil (Hebron). Het unieke aan Al-Khalil is dat kolonisten midden in de stad wonen. Dit zorgt voor veel dagelijkse (gewelddadige) acties van kolonisten en Israëlische militairen tegen de Palestijnen. In een omtrek van 25 meter rondom een checkpoint zijn 23 Palestijnen vermoord. De kolonisten dringen Palestijnse huizen binnen met M-16’s, verjagen de Palestijnse bewoners en gaan er zelf wonen. Verder zijn er vele restricties voor Palestijnen, tientallen checkpoints (waar je soms tot drie uur moet wachten) en aparte straten voor kolonisten en Palestijnen. Dat is hoe overduidelijk de apartheid is in Al-Khalil.

Het is daarom dat aan het einde door zowel YAS als SRP werd opgeroepen om naar Palestina en Al-Khalil te reizen. Deze zomer zal SRP weer een reis naar Palestina organiseren, met o.a. een bezoek aan Al-Khalil. Wil je mee? Wil je de bezetting en apartheid niet alleen kennen uit boeken en video’s maar zelf ervaren? Ben je gemotiveerd om je in te zetten voor de Palestijnse strijd voor gelijkheid, rechtvaardigheid en terugkeer? Neem dan contact op met SRP via de mail of Facebook om actief te worden en komende zomer naar Palestina te gaan.


Voor meer informatie:
Youth Against Settlements: www.hyas.ps
Open Shuhada Street Campagne: http://hyas.ps/oss/
Nederlands Palestina Komitee
: http://www.palestina-komitee.nl
Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina: http://www.srpnederland.wordpress.com/

Wil je je aansluiten bij SRP? Neem dan contact op met de dichtstbijzijnde afdeling:

Students for Justice in Palestine – Leiden
Email: srpleidenhaaglanden@gmail.com
Telefoon:
Facebook: https://www.facebook.com/SJPLeiden

Students for Justice in Palestina – Maastricht
Email: sjp.maas@gmail.com
Telefoon:
Facebook: https://www.facebook.com/sjpmaastricht

Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina – Nijmegen
Email: srpnijmegen@gmail.com
Telefoon:
Facebook: https://www.facebook.com/Studenten-voor-Rechtvaardigheid-in-Palestina-Nijmegen-993539674014477/?fref=ts

Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina – Rotterdam
Email: srprotterdam@gmail.com
Telefoon:
Facebook: https://www.facebook.com/SRP.Rotterdam

Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina – UvA / HvA
Email:
Telefoon:
Facebook: https://www.facebook.com/palestinasolidariteit

Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina – VU
Email: palestinasolidariteit@gmail.com
Telefoon:
Facebook: https://www.facebook.com/palestinasolidariteit

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *