Toespraak Sarah tijdens demonstratie in solidariteit met Gaza

Op 21 juli 2015 was het één jaar geleden dat Israël operatie Protective Edge begon. In vijf weken tijd werden ruim 2.100 Palestijnen vermoord. Sarah sprak namens SRP-VU op de demonstratie ter herdenking van Protective Edge en ter solidariteit met de strijd van Palestijnen vandaag de dag.

Ik sta hier vandaag namens Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina ook wel bekend als SRP. SRP is een studentenorganisatie op de Vrije universiteit in Amsterdam. Wij streven naar een Academische boycot van Israëlische instituten. Wij zijn dit initiatief begonnen nadat van de zomer meer dan 2200 Palestijnen koudbloedig zijn vermoord in Gaza. Wij als studenten waren het zat om op onze computerschermen lichamen voorbij te zien komen van mensen van onze leeftijd en zelfs jonger.

Wij waren het zat om passief te blijven terwijl onze eigen universiteiten banden aangaan met Israelische instituten die direct bijdragen aan de bezetting. Ik heb het hier over Israëlische universiteiten zoals Tel Aviv university die soldaten belonen voor het vermoorden van Palestijnen en het verwoesten van alles wat de Palestijnen hebben opgebouwd. Dit zijn de instituten die onze universiteiten en scholen steunen.

Ik sta hier vandaag om jullie een vraag te stellen maar ook om jullie aan te moedigen actie te ondernemen. We spreken veel te makkelijk over deze doden. Alsof we het slechts over cijfers hebben en niet over mensenlevens. Niet over vlees en bloed. Niet over medemensen. Ik vraag om om jullie heen te kijken, kijk naar degene naast je en luister naar je hart. Kijk naar het aantal mensen om je heen en bedenk je dat het gedode aantal van de zomer vele malen groter is. Wij hadden net zo goed slachtoffers kunnen zijn maar dat zijn wij niet. Wij staan hier vandaag omdat wij hier kunnen staan, vele Palestijnen kunnen dit niet omdat hun recht op leven is ontnomen en hun stem is begraven. Ik vraag aan jullie hoeveel doden moeten er vallen voordat wij ons realiseren dat wij medeplichtig zijn aan al hetgeen de Palestijnen moeten doorstaan. Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina roept daarom alle studenten van Nederlandse universiteiten en hogescholen op om zich te verenigen en zelf een eigen Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina te beginnen.

Wij zelf zijn met z’n 4en begonnen en uitgegroeid tot een grote organisatie met een sterke achterban. Dit kunnen jullie ook bereiken en wie weet nog veel meer. Zoek medestudenten op die zich willen inzetten voor de Palestijnse zaak en wees kritisch tegenover de instituten waar jij collegegeld aan betaalt.
SRP maakt deel uit van de wereldwijde Boycot beweging die alsmaar groeit. Zo pleiten ruim 200 Belgische academici voor een Boycot, een paar weken terug is een Britse studentenbond overgegaan tot het boycotten van Israëlisch instituten. Nederland loopt dus achter wat BDS betreft, het is daarom hoog tijd dat wij actie ondernemen en over het hele land boycot bewegingen ondersteunen of beginnen.

Wij zijn de generatie die een vrij Palestina zullen kennen. Wij zijn de generatie die tot actie komen om dit proces te versnellen.

Zolang onze harten kloppen dienen wij ons in te zetten voor de Palestijnse zaak. Want vergeet niet, wij hebben die keuze nog, vele Palestijnen binnen en buiten Gaza hebben die keuze niet meer.

Zoals Nelson Mandela ooit heeft gezegd ‘’We weten maar al te goed dat we niet geheel vrij zijn als de Palestijnen niet vrij zijn’’. Steun daarom deze studentenbeweging door er deel van uit te maken, Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina heet jullie allen van harte welkom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *